Vad är Spelhjälpen?

Spelhjälpen är en ideell förening med syfte att årligen arrangera evenemang för att samla in ekonomiska medel till välgörande ändamål. Föreningen är ansluten till Sverok, vilket innebär att vi följer deras demokratiska principer och är del av en större gemenskap. Spelhjälpen arbetar även för en positiv, solidarisk och öppensinnad spelkultur. Spelhjälpens förening drivs av sina medlemmar och Spelhjälpens evenemang arrangeras av föreningens arbetsgrupper.

Historik

Spelhjälpens första livestream ägde rum 10 oktober 2015 med start klockan 10.00 och pågick oavbrutet i 24 timmar. Evenemanget sändes live via YouTube.

Idén bakom Spelhjälpen kläcktes av Adrian Madden ur en stark vilja att göra någonting, både för människor i nöd och spelkulturen i stort. Nyheter om fruktansvärda människoöden strömmade in och behovet av stöd och hjälp var jättestort. Adrian var övertygad om att spelare ville och kunde hjälpa till!

Det sattes ihop en liten arbetsgrupp bestående av speljournalister, podcastare och entusiaster som tillsammans spånade fram ett upplägg och innehåll för det som kom att bli Spelhjälpen 2015. Efter ungefär en månad av hårt men givande arbete gick evenemanget av stapeln, live från Göteborgsbaserade Free Lunch Designs lokaler.

Under dygnet visades en stor och bred blandning spelrelaterat innehåll. Bland annat fick vi en exklusiv titt på det då kommande Unravel, det hölls tävlingar i level design i Super Mario Maker, mästerspelare utmanades i bland annat Dark Souls och Mega Man, bekanta ansikten dök upp och mycket annat kul.

Tack vare hängivna tittare och spelälskare samlade Spelhjälpen 2015 in 124 793 kronor till Läkare Utan Gränser.

Logotyp

För logotyp i högupplösta och tryckvänliga format, högerklicka på ikonen och välj ”spara som”.

zip-150x150

Följ oss på sociala medier

Kontakt

Mediakontakt:
Samson Wiklund
Mail: samson@spelhjalpen.nu

Medlemmar

Adrian Madden

Adrian Madden

Initiativtagare till Spelhjälpen, åsiktsmaskin och podcastare. Dyrkar Grim Fandango och kan prata i timmar om Super Meat Boy.

Amanda Steén

Amanda Steén

Kattälskande personlig tränare, bowlare och spelskribent med förkärlek till känsloladdade och konstnärliga spel. Innehar en episk skämshög av spel som aldrig verkar ta slut.

Andreas Linder

Andreas Linder

Skäggig matlagare och ragequittare med förkärlek till spel där man slipper smyga och/eller vara rädd. Spelar alltid FIFA (varje år) och Mario Kart.

Emil Gustafsson

Emil Gustafsson

Hundtokig nätverkstekniker som växt upp med äventyrsspel och LAN-partyn. Spelar främst rollspel och strategi men älskar Broken Sword.

Gustav Danielsson

Gustav Danielsson

IT-tekniker som alltid verkar vara på väg någonstans. Har en brinnande passion för all form av e-sport och tycker det är lite för kul att segla i Assassin’s Creed 4.

Ivan Komsic

Ivan Komsic

Tekniker inom hemelektronik och stor spelpodcastkonsument. Just nu djupt inne i Destiny men njuter gärna av bärbara spel, främst till GBA.

Johan Olander

Johan Olander

Speljournalist och bilbyggare med ett hjärta som dunkar för Elfsborg. Spelar helst omgångsbaserade spel och jag-har-inget-liv-strategi ála Wargame: Red Dragon.

Jonna Pandie

Jonna Pandie

Vårdadministratör som älskar katter och allt pastelligt. Har en nyfunnen passion för Hearthstone och kan bli orimligt arg på bananskalen i Mario Kart.

Mick Björkman

Mick Björkman

Mysfarbor och förskollärare med ett rollspelshjärta. Brinner för From Software, Metroidvaniaspel och Monster Hunter.

Peter Eriksson

Peter Eriksson

Co-host för Play Before You Die och träningsentusiast med brett spelintresse. Kopplar helst av med ett invecklat rollspel eller en episk superhjältefilm.

Samson Wiklund

Samson Wiklund

Spelutvecklare ”in-the-making”, ordförande i Diversi, skribent på Loading och känd som spelorakel i P3. Spelar helst äventyrsspel och kan skriva en bok om Fez.

Stödmedlemmar

Anna Nilsson

Anna Nilsson

Konstnär som huserar på Svampriket i vanliga fall. Vurmar för artsy indiespel på ett närmast obscent sätt, antagligen för att hon själv vill göra sådana.

Mattias Hammarin

Mattias Hammarin

Sångare, podcastprofil, tidigare spelmusiker och till vardags kreatör av digitala medier. Spelbar karaktär i Hotline Miami 2 vilket genererat stora volymer rysk fan-art.

Tidigare medlemmar

Anders Brunlöf

Anders Brunlöf

Chefredaktör för Svampriket.se, känd från retrospelspodcast men hörs också i Svamppod och Topp 5 Podcast. Älskar Mass Effect-serien och och har en förkärlek för Mega Man.

Isak Bengtsson

Isak Bengtsson

Tredje hjulet, pessimisten och tillika rösten bakom Play before you die. Hängiven PC-spelare som aldrig förstått storheten med Mario Kart.

Fredrick Karlsson

Fredrick Karlsson

Podcastare i Superlife II, siameskattämjare och skräckfilmsnörd. Älskar oväntade knäppheter, Earthbound och stämningsfulla spel.

Madeleine Korneliusson

Madeleine Korneliusson

Journalist och kattmamma med en nyfunnen kärlek för islandshästar. Completionist in denial som gillar open world, äventyrsspel och Animal Crossing.

Peter Ahonen

Peter Ahonen

Redaktör på Svampriket, recensent på Sydsvenskan och till vardags dräng på en IT-support. Är uppfödd på FPS och älskar Overwatch men har även sidointressen i fightingspel och långa rollspelsäventyr som Fallout.

Tobias Andersson

Tobias Andersson

Fixare med retroglasögon på Svampriket.se som gärna dansar loss i skogen. Gillar utmanande spel och skulle ta med Final Fantasy 6 till en öde ö.

Victor Clausson

Victor Clausson

Teknikälskande retrospelare som co-hostar Revansch!, gärna skruvar isär spelmaskiner och är en fena på videoproduktion. Spelar helst Battletoads, om och om igen!